7 Kasım 2008 Cuma

Rusya"dan Moldova"ya öneri: Ya NATO ya da Pridnestrovye


Moldova Devlet Başkanı Vladimir Voronin, Rusya"nın Moldova"nın NATO üyesi olmaması şartı karşılığında ülkesinin devlet bütünlüğünün tekrar oluşturulması için garanti vermeye hazır olduğunu açıkladı.



Kommersant gazetesine dün verdiği röportajda Moldova ve Rusya arasında Pridnestrovye sorununun çözümü konusunda fikir birliğine ulaşıldığının ipuçlarını veren Voronin, "Önümüzdeki günlerde bu sorun tamamı ile çözülecektir. Bugün, Rusya ve Moldova arasındaki oluşan iyi ilişkiler, bu sorunun çözüleceğine dair en önemli ipucudur." diye konuştu.

Pridnestrovye sorununun 2005 yılının Temmuz ayında Moldova Parlamentosu tarafından alınan karar doğrultusunda çözüleceğini ifade eden Voronin, "Parlamento tarafından alınan karar doğrultusunda Pridnestrovye, Moldova"ya bağlı özerk bir cumhuriyet olacaktır. Bu özerk cumhuriyetin kendi bayrağı ve milli marşı bulunacak, resmi dili ise Rusça ve Ukraynaca olacaktır." dedi.

Voronin, Pridnestrovye ve Moldova arasında 1990"lardan beri yaşanan krizin çözümü için ayrıca Moldova"nın tarafsızlığını ilan edeceği bir antlaşmanın imzalanacağını, bu antlaşmanın Pridnestrovye sorununda taraf olan ABD, AB, Rusya, Ukrayna ve AGİT ile imzalanacağını belirtti.

Pridnestrovye sorununun çözülmesinden sonra Moldova"ya bağlı bu bölgede çoğu fabrikanın Rus işadamları tarafından özelleştirmeler karşılığında alındığını, bu özelleştirmelerin tekrar gözden geçirilmeyeceğini vurgulayan Voronin, "Rus işadamları kalacaktır ama Rusya Barış Gücü Pridnestrovye"yi terk etmek zorundadır." dedi.

Sorunun tam olarak hangi tarihte çözüleceğine dair bir açıklamada bulunmayan Voronin, temennilerinin 2009 yılında Moldova"da yapılacak parlamento seçimlerine kadar bu sorunun çözülmesi olduğunu ifade etti.

Moldova"ya bağlı Pridnestrovye, 2 Eylül 1990 yılında bağımsızlığını ilan etmiş, bağımsızlık ilanı uluslararası kamuoyu tarafından tanınmamıştı.

(Haber: Ali Yalçın)

1 yorum:

Mike dedi ki...

i would like you to install

http://translate.google.it/translate_tools?hl=it

so that I could read your blog